Aids ve Hiv Rehberi Aids ölümcül değil, kronik bir hastalıktır!

Zona Belirtileri (Gece Yanığı)

Posted on Aralık 29, 2009
Zona olarak da bilinen Herpes Zoster su çiçeği virüsünün yaptığı bir enfeksiyondur.
Su çiçeği geçiren herkes Zonaya yakalanabilir. Virüs sinir köklerinde aktif olmayan bir şekilde yaşamını sürdürür ve yeniden aktifleştiğinde Zona gelişir. Suçiçeği geçiren kimselerin % 20 si Zona geçirir.
Virüsü uyandırıp aktifleştiren neden bilinmemektedir. Vücudun enfeksiyonlarla baş etmesini sağlayan bağışıklık sistemindeki bir güçsüzlük virüsün çoğalmasına ve sinir boyunca deride yayılmasına neden olur. Çocuklar bile Zona geliştirebilmesine rağmen, genellikle 50 yaşın üzerinde rastlanır. Hastalık, travma, stres gibi faktörler zona geçirilmesine neden olabilir.
Herhangi bir nedenle bağışıklık sistemi zayıflayan kişi zona geçirebilir. Bu kişilerde hastalık ciddi seyretmeye eğilimlidir. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı lösemi, lenf oma gibi kanserler ve de AIDS de zona sık görülür. Kanser kemoterapisi ve radyoterapi, organ naklinde kullanılan ilaçlar, uzun süreli kortizon kullanımı bağışıklık sistemini baskılayabilir.
Zonanın bulguları nelerdir?
Zonanın ilk bulgusu derinin belirli bir bölgesinde yanma batma tarzında ağrı ve duyarlılık artışıdır. Bu ağrı döküntünün gelişmesinden 2-3 gün önce döküntü alanında başlar. Bu arada baş ağrısı ve ateş olabilir. Bu alanda daha sonra kızarıklık ve şeffaf su kabarcıkları gruplar halinde oluşur. Bu kabarcıklar 2-3 hafta kadar sürer. Bu kabarcıklar koyu renkli kan ile dolar, sonra kabuklanır ve iyileşmeye başlar. Ağrı daha uzun süre sürebilir. Nadir olarak döküntü hiç görülmemeksizin de ağrı olabilir.
Zona
Ağrının şiddeti nasıldır?
Ağrı sıklıkla ağrı kesici ilaçlar kullanmayı gerektirecek kadar şiddetlidir
Zona genellikle vücudun hangi bölgesinde görülür?
Zona genellikle gövdede ve kalçalarda görülür. Fakat yüz, kol ve bacaklarda da görülebilir. Gözde kalıcı hasar bırakabildiği için göz de hastalık görüldüğünde dikkatli bir bakım gerekir. Burun ucunda su kabarcığı oluşmuşsa bu göz tutulumunun olduğunu gösterir. Bu durumda muhakkak Göz Hastalıkları uzmanı tarafından muayene yapılmalıdır.
Zonanın komplikasyonları nelerdir?
Deri döküntüleri geriledikten sonra Zonaya ait ağrı kalabilir. Özellikle yaşlı hastalarda ağrı aylar ve yıllar boyu kalır. Zonanın erken evrelerinde tedaviye başlamak ağrı gelişimini engelleyebilir.
Su kabarcıklarında bakteri enfeksiyonu gelişebilir ve bu yaraların iyileşmesini engeller. Döküntüde ağrı ve kızarıklık artarsa muhakkak doktorunuza başvurun. Bu durumda antibiyotik tedavisi gerekebilir.
Diğer bir durum Zonanın tüm vücuda ve diğer organlara yayılmasıdır. Nadir olarak görülen bu durumda bağışıklık sistemi baskılanmıştır.
Zona nasıl tanınır?
Tanı su kabarcıklarının tipik görüntüsü ve döküntü başlamadan önce vücudun tek tarafında ağrı olması ile konulur. Gerekirse incelenmek üzere su kabarcıklarından örnek alınabilir.
Zona geçiren bir kişi de önemli bir hastalık veya bağışıklık sisteminde bir yetersizlik olabilir mi?
Zona geçiren hastaların çoğu sağlıklıdır. Bununla beraber başka hastalıklar veya AIDS var ise bu doktora bildirilmelidir. Çünkü bu durum tedaviyi etkileyebilir. Doktorunuz bu durumla ilgili olarak tıbbi hikayenizi sorgulayabilir ve bir takım testler (röntgen ve kan tahlilleri) isteyebilir.
Zona bulaştırıcı mı dır?
Zona daha evvelden suçiçeği geçirmemiş kişilere bulaşabilir, fakat bu kişilerde zona değil, suçiçeği gelişir. Zona, su çiçeğine göre daha az bulaştırıcıdır. Zona su kabarcıkları patladığında bulaştırıcı hale gelir.Yeni doğanlar ve bağışıklık sisteminde yetmezlik olanlar zonalı kişilerden virüsü alarak suçiçeği geliştirmeye eğilimlidir. Zonalı hastalar nadiren hastaneye yatırılarak tedavi edilme ihtiyacı gösterir.
Hastalık deride iz bırakır mı?
Hastalık bağışıklık sistemi bozuk olan kişilerde yaşlılarda ve ikincil olarak bakteri enfeksiyonu gelişenlerde iz kalır.
Tedavisi nasıldır?
Zona genellikle birkaç haftada iyileşir, nadiren tekrar eder. Ağrı kesici ve soğuk pansumanlar faydalı olur. Eğer erken tanı konulup, ilaçlar erken dönemde başlanırsa, virüsün yayılımı azalır, bulgular daha çabuk iyileşir. Bu ilaçlar baş ağrısı, mide rahatsızlığı yapabilirler. Tedavinin erken başlanması önemlidir. Bu ilaçların kullanımı zona sonrasında ağrı gelişimini engellemez, fakat ağrılı dönemin kısalmasını sağlarlar.
Şiddetli enfeksiyonlarda, göz tutulumunda ve şiddetli ağrı olan hastalarda antiviral ilaçlarla birlikte kortizon verilebilir.
Zona sonrasında görülen ağrı kesici tabletlerin gündüz ve gece alımı ile azaltılabilir. Bazen tedavide depresyon ilaçları ağrıyı azaltmak amaçlı kullanılabilir. Günde 3-4 kez kurutucu pansumanların uygulanılması ağrıyı azaltır
zona

Zona ( Gece Yanığı )

Herpes Zoster su çiçeği virüsünün yaptığı bir enfeksiyondur. Zonaya yakalanan hastalar genellikle su çiçeği geçiren hastalardır. Zona sinir köklerinde pasif bir şekilde yaşamını sürdürür. Aktifleştiği zaman bu hastalık ortaya çıkar Suçiçeği geçiren kimselerin % 20 si Zona geçirir. Henüz zona virusunu aktifleşmesine sebep olacak neden bilinmemektedir. Vücudun enfeksiyonlarla baş etmesini sağlayan bağışıklık sistemindeki bir güçsüzlük virüsün çoğalmasına ve sinir boyunca deride yayılmasına neden olur. Çocuklar bile Zona geliştirebilmesine rağmen, genellikle 50 yaşın üzerinde rastlanır.Hastalık, travma, stres gibi faktörler zona geçirilmesine neden olabilmekle beraber büyük hastalıkların da belirtisi olabilir.

Herhangi bir nedenle bağışıklık sistemi zayıflayan kişi zona geçirebilir. Bu kişilerde hastalık ciddi seyretmeye eğilimlidir. Bağışıklık sisteminin zayıfladığı lösemi, lenf oma gibi kanserler ve de AIDS/HIV de zona sık görülür. Kanser kemoterapisi ve radyoterapi, organ naklinde kullanılan ilaçlar, uzun süreli kortizon kullanımı bağışıklık sistemini etkileyebilir.

Zona önceden suçiçeği geçirmemiş kimselere bulaşır, fakat bu kişilerde zona değil de suçiçeği gelişir.  Zona enfeksiyonu, su çiçeğine göre daha az bulaştırıcıdır. Zona su kabarcıkları patladığında bulaştırıcı hale gelir. Yeni doğanlar ve bağışıklık sisteminde yetmezlik olanlar zonalı kişilerden virüsü alarak suçiçeği geliştirmeye eğilimlidir. Zonalı hastalar nadiren hastaneye yatırılarak tedavi edilme ihtiyacı gösterir.

Zonanın Belirtileri;

  • Derinin belirli bölgelerinde yanma, batma, aÄŸrı ve duyarlılık artması
  • Durumdan birkaç gün önce baÅŸlayan döküntü
  • BaÅŸ aÄŸrısı ve ateÅŸ
  • Gruplar halinde oluÅŸan kızarıklık ve ÅŸeffaf su kabarcıkları (koyu renkli kan ve kabuklanma)
  • Nadir olarak döküntü olmamasına raÄŸmen derinin belirli bölgelerinde aÄŸrı

Su kabarcıklarında bakteri enfeksiyonu gelişebilir ve bu yaraların iyileşmesini engeller. Döküntüde ağrı ve kızarıklık artarsa muhakkak doktorunuza başvurun. Bu durumda antibiyotik tedavisi gerekebilir.

Zona geçiren hastaların çoğu sağlıklıdır. Bununla beraber başka hastalıklar veya AIDS var ise bu doktora bildirilmelidir. Çünkü bu durum tedaviyi etkileyebilir. Doktorunuz bu durumla ilgili olarak tıbbi hikayenizi sorgulayabilir ve bir takım testler (röntgen ve kan tahlilleri) isteyebilir.

Zona tedavisi nasıldır?

Zona genelde birkaç haftada iyileşir, nadiren tekrar eder. Ağrı kesici ve soğuk pansumanlar faydalı olur. Eğer erken tanı konulup, ilaçlar erken dönemde başlanırsa, virüsün yayılımı azalır, bulgular daha çabuk iyileşir. Bu ilaçlar baş ağrısı, mide rahatsızlığı yapabilirler. Tedavinin erken başlanması çok önemlidir. Bu ilaçların kullanımı zona sonrasında ağrı gelişimini engellemez, fakat ağrılı dönemin kısalmasını sağlarlar.

zona
Zona (Gece Yanığı)
Yorumlar (9) Geri izlemeler (0)
  1. bende 2 kere ona gecırdım allah kımseye vermesin

  2. ve suandada zonayım degrlı abılerım ablalarım amcalarım teyzelerim kısaca herkese seslenıorum lutfen kafanıza mumkun oldugunca cok sey takmayın hayatta saglık kadar dgerli bisey yok ıctığınız suyun bıle soluduğunuz havanın bile ne kadar buyuk bir nimet olduğunu bilip allahınıza şüküer etmeyi bilin mülkemmeliyetin mükemmeliyetini arayan ınsan hastalık getirir üzerine bunuda söylüyeyim saygılar ünüversite de okuyan ıyı notlar almak ıcın sıtrese giren bir duygusaldan

  3. bende alakasız bi sekilde geçirdim erken tedavi çok önemli 4 saat sonra o 160 tl lik ilacı kullandım su toplamdı allahtan .. bu kadar! saygılarımla:)

  4. evet haklısın bende yeni zona oldum 3 hafta önce birkaç nedenlerden dolayı kafamı cok taktım ve şimdi vucuduma vurdu sizede ve tüm yaşınyanlara gecmiş olsuın

  5. bende zonayım yüzümde çıktı

  6. ne kadar zamanda geçicek buu !!! evet çok stresli 2 gün geçirdim böyle oldu!

  7. doktor zona oldugumu söyledi o 160tl lik icinde 7 adet olan ilactan aldım.. cok agrılı olurmus bende agrı yok sadece kasıntı umarm da agrı olmaz

  8. ben 16 ve 17 yaşlarımda çıkardım ,yüzümde çıktı gözümün yanında .çok ağrılı bi hastalık ,doktor bana stresten kaynaklandığını söylemişti ,ordaki sinir uçlarım hassas olduğu için virüs oraya rahatlıkla yerleşmiş .ağrı ,ateş ,fazlasıyla kaşıntı ve şişlik vardı vücudunda böyle belirtilere raslayan varsa zaman kaybetmeden doktora gitsin .

  9. ne olur ilaç kullanan erkadaşlar yardım edin sevgilimde çıkmiş


Yorum gönder.


Geri izleme yok.